Povestea fetiței care trecea pe roșu la semafor
14 Octombrie 2023

Povestea fetiței care trecea pe roșu la semafor

sigle2023
De multă vreme Cimpanzeul Bobiță trăia în acel oraș cochet și frumușel din Europa, numit Timișoara. Oamenii se obișnuiseră cu el, era ceva normal să te întâlnești cu Cimpanzeul Bobiță atunci când mergi să cumperi lapte, de exemplu. Sau dacă te duce mama sau tata la grădiniță dimineața la ora opt sau opt jumate, pe jos, e ceva normal să te întâlnești pe lângă parc cu Cimpanzeul Bobiță, care la ora aceea face jogging. Nu trebuie decât să îl saluți. Să faci cu mâna și să strigi “Bună dimineața Bobiță!” iar el îți va răspunde “Bună dimineața copil frumos.” Bobiță are încă accent de la graiul cimpanzeilor și mai moșmodește uneori cuvintele, dar în rest a învățat foarte bine limba română.

IMG_2544

Ce-i drept, unii părinți își duc copiii la grădiniță sau la școală cu mașina pentru că se grăbesc la serviciu, dar Bobiță al nostru îi încurajează pe toți oamenii să meargă pe jos sau cu bicicleta fiindcă e mai sănătos și mai frumos.

Foarte rar, Bobiță era nevoit să meargă cu mijlocul de transport. De regulă lua tramvaiul, că tare mult îi plăcea acest mijloc de transport pe care îl descoperise în Timișoara. Doar că într-o zi se făcuse dintr-o dată cam frig, așa cum se întâmplă uneori toamna în Timișoara. (Trebuie să vă mărturisim, în paranteză, că Bobiță se obișnuise cu toate, mai puțin cu frigul și cu iarna de aici.)

Bobiță s-a gândit să ia repede-repejor un Uber. Luase odată un taxi dar nu mai voia pentru că în mașina aceea galbenă mirosise a fum de țigară tot drumul și lui Bobiță îi place exclusiv aerul curat. Așadar a luat un Uber ca să ajungă mai repede acasă, în ideea de a se încălzi acolo cu un ceai fierbinte. Zis și făcut. Șoferul era un nenea foarte cumsecade, care știa de Bobiță, auzise de el la știri în urmă cu vreo 3 ani, când Bobiță inventase praful acela care alungase virusul din oraș. Dar asta e o altă poveste! Cum mergeau ei așa spre casa lui Bobiță și povesteau una-alta, hop(!), o fetiță traversa strada chiar dacă în clipa aceea era verde pentru mașini și roșu pentru pietoni. Noroc că șoferul a fost atent și a pus frână! Fetița s-a speriat și a încremenit pe trecerea de pietoni, iar Bobiță a sărit repede din mașină să verifice dacă fetița e bine. A strâns-o în brațe până s-a liniștit iar apoi s-a oferit să o ducă cu Uberul până la ea acasă.

IMG_2487

Pe fetiță o chema Sindy, era drăguță foc și avea cam zece ani. După ce s-a liniștit, Cimpanzeul Bobiță a întrebat-o pe fetiță:
- Dar cum de nu ai fost atentă și ai traversat pe culoarea roșie?
- Mă gândeam la mama și la tata, plus că la noi în țară, de unde vin eu, nu prea sunt semafoare și treceri de pietoni, decât foarte puține, în orașele mari.
- Dar de unde vii tu?, a întrebat șoferul.
Fata a tăcut.
- Uite, și eu am venit de undeva departe, din Africa, acum câțiva ani. A continuat Bobiță.

Am fugit de acolo, pentru că oamenii mari au tăiat pădurea la care i se zice junglă în țara mea, atât de mult încât erau mereu inundații și nu mai aveam unde să locuim.

IMG_2550

Auzindu-l pe Bobiță, fetița Sindy a prins curaj și i-a mărturisit că la rândul ei fusese nevoită să plece de la ea de acasă, din țara ei, pentru că o tornadă a culcat la pământ totul într-o singură noapte. Tornada este o furtună foarte violentă în care vântul puternic se combină cu ploaia abundentă. Prima dată Sindy fugise într-un sat din apropiere, dar acolo din cauza tornadei, ajunsese apă toxică de la mina din satul vecin, iar toate fructele, legumele, inclusiv bananele fuseseră contaminate.

- Eu nu am ascultat de mama mea, care mi-a zis că nu mai putem mânca banane. Îmi era foame și am luat o mușcătură dintr-o banană, iar peste ceva timp mi-au apărut bube roșii și pișcăcioase pe tot corpul. Noroc că mama știa leacuri de la buncii ei, adică de la străbunicii mei, și a făcut o poțiune din lapte de cocos. Adică două feluri de poțiuni, cu una m-am dat pe bube, iar pe cealaltă am băut-o. Imediat, în mai puțin de o zi, m-am făcut bine. Mulți oameni s-au îmbolnăvit, iar mama a lucrat nonstop să facă multă poțiune din lapte de cocos, să îi facă bine pe toți. Apoi eu am plecat cu mătușa mea, pentru că nu mai erau banane de nici un fel și nici ceapă, nici avocado, nu mai aveam ce mânca. Așa că am plecat. Dar mama a rămas acolo să îi facă bine pe oameni.

IMG_2546

- Știi ce mă gândeam?, a întrebat Bobiță. Cum ar fi să aducem poțiune de lapte de cocos și aici? Ba nu, mai bine, să aducem cocos și să o chemăm pe mama ta aici cu noi ca să ne învețe cum se face poțiunea aceea magică, să salvăm cu ea cât mai multe vieți.
- Ar fi frumos, a răspuns fetița.
- Eu mă ofer să o aduc pe mama fetiței Sindy cu Uberul de oriunde din lume! A intervenit șoferul, pe care îl chema Mitică. Și dacă tot merg după ea, o să umplu mașina cu mult mult cocos, ca să putem face poțiunea aceea, ca oamenii să nu mai aibă alergii și bubițe pe piele și nasul înfundat.
- Iar tu și mama ta puteți sta la mine până ne apucăm de treabă, a completat Cimpanzeul Bobiță, aducându-și aminte cât de greu îi fusese lui să își găsească un loc călduros unde să doarmă, în urmă cu cinci ani, când ajunsese singur aici în Timișoara.
Mai departe, ce credeți că s-a întâmplat?

Șoferul nostru a pornit în cea mai lungă călătorie din viața lui. Dar asta e o poveste în sine, ba chiar un volum întreg la câte pățanii a avut pe drum, trecând prin atâtea țări și continente pantru a ajunge la mama fetiței.

Între timp, Bobiță a început să o învețe pe Sindy să vorbească bine de tot limba română și să fie atentă la trecerile de pietoni, iar indiferent de culoarea semaforului să se uite mereu în stânga și în dreapta înainte de a traversa.

IMG_2489

Mama fetiței s-a bucurat tare mult când a ajuns în sfârșit la fetița ei, la casa Cimpanzeului Bobiță. A îmbrățișat-o pe Sindy minute întregi și a plâns cu lacrimi de bucurie. Toți trei s-au apucat imediat de treabă și au fabricat mulți litri de poțiune specială din lapte de cocos, pe rețeta știută doar de mama fetiței. Șoferul Mitică ducea poțiunea la oamenii care sufereau de alergii, iar aceștia erau atât de fericiți să scape de iritații, de bubițe și de nas înfundat.

IMG_2532

Povestea noastră s-ar putea termina aici, dar nu înainte ca Bobiță să vă spună concluziile:

UNU - Fiți atenți mereu când traversați, copii. Unii oameni se grăbesc tot timpul, e mai bine să fiți voi cei atenți!
DOI - Țineți minte că orice boală are un antidot, adică un leac în natură. Câtă vreme avem grijă de natura din jurul nostru, și ea va avea grijă de noi.
TREI - Fiți buni cu cei de lângă voi, nu vă grăbiți să îi certați sau să îi judecați. Mai bine povestiți cu ei și aflați-le povestea. Pentru că bunătatea pe care o dăruiți către lume găsește mereu un mod de a se reîntoarce la voi. Sau cum ar zice, Sophie din clasa a patra, cea mai bună prietenă a fetiței Sindy: “The kindness you put into the world, it always has a way of coming back to you!”

IMG_2479 IMG_2480 IMG_2482 IMG_2483 IMG_2484 IMG_2485 IMG_2487 IMG_2488 IMG_2490 IMG_2492 IMG_2493 IMG_2494 IMG_2496 IMG_2498 IMG_2500 IMG_2501 IMG_2502 IMG_2504 IMG_2506 IMG_2507 IMG_2508 IMG_2509 IMG_2510 IMG_2511 IMG_2512 IMG_2513 IMG_2514 IMG_2515 IMG_2516 IMG_2517 IMG_2519 IMG_2520 IMG_2521 IMG_2522 IMG_2523 IMG_2524 IMG_2525 IMG_2526 IMG_2527 IMG_2528 IMG_2529 IMG_2530 IMG_2531 IMG_2533 IMG_2534 IMG_2535 IMG_2536 IMG_2537 IMG_2538 IMG_2539 IMG_2540 IMG_2541 IMG_2542 IMG_2544 IMG_2545 IMG_2546 IMG_2548 IMG_2549 IMG_2550

Proiectul „Unitate în diversitate - Basme românești și africane” face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+ derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul „Unitate în diversitate - Basme românești și africaneˮ face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

LOGO-B-Color-Echoes-1

sigle