Teatrul din Cartier se încheie dar urmează Stagiunea de Vară BIS
04 Septembrie 2023

Teatrul din Cartier se încheie dar urmează Stagiunea de Vară BIS

Cea de-a șasea ediție a proiectului Teatrul din Cartier se apropie de final, dar sibienii nu au dece să fie triști, pentru că echipa BIS îi așteaptă în continuare cu multe suprize în această varăîn plăcuta ambianță a Grădinii BIS, de pe strada Ștefan cel Mare, nr. 56.

Dacă primul spectacol, prezentat pe 5 iulie 2020, a fost premiera Doi moldoveni în Ardeal,proiectul se va încheia de asemenea cu o premieră pe 30 și 31 iulie, de la ora 19:00, înCartierul Trei Stejari, la Grădina BIS Teatru. Este vorba despre Muzicanţii din Bremen, dupăbasmul Fraților Grimm. Sub coordonarea regizorului Bogdan Sărătean, actorii Alis Pelle,Alin Turcu, Dumitru Stegărescu și Claudiu Fălămaș (acesta din urmă semnează și compozițiamuzicală) vor oferi un spectacol original de teatru și muzică, adresat diverselor categorii devârstă și sociale, exprimând într-o formă artistică deosebit de atractivă valori precumtoleranța, comuniunea, preseverența în urmarea propriilor vise, umorul și optimismul învremuri de restriște.

Desfășurată sub motto-ul „Distanțare fizică – Solidaritate & Comuniune Socialăˮ, ediția 2020a proiectului Teatrul din Cartier a beneficiat de sprijinul financiar al Primăriei MunicipiuluiSibiu.

Pe toată durata lunii iulie, locuitorii din în trei cartiere din Sibiu (Țiglari, Trei Stejari,Gușterița) și din Sibiel au fost chemați să trăiască emoția reîntâlnirii cu teatrul după câtevaluni de izolare, să se alăture mesajului plin de speranță lansat de tinerii actori pentru a ținepiept fricii sau tristeții generale.

Ca și în alți ani, în luna august Grădina BIS Teatru va găzdui o stagiune de vară ce va oferi15 reprezentații ale spectacolelor din repertoriul BIS, dintre care patru fiind plăsmuite în perioada de izolare și post-izolare. Primul dintre acestea este programat pe 6 și pe 7 august,de la ora 21:00. A fost o dată în ‘46, în regia lui Adrian Neacșu este o poveste de dragosteîntre doi tineri Helena (Alis Pelle) și Viktor (Alin Turcu) care se cunosc în Moscova abiadezmeticită din coșmarul marii conflagrații mondiale. Iubirea lor ține piept vremurilortulburi, urmând parcă modulațiile partiturilor lui Chopin, luând mereu alte forme: joacă, frică,nerăbdare, gelozie, bucurie. Al doilea spectacol din program este „Povestea poveștilor” (8 și9 august, de la ora 19:00), în regia lui Bogdan Sărătean. Având la bază un scenariu inspiratdin textul lui Creangă, dramatizarea este plină de umor, spirit ludic și personaje pitorești:Eminescu (Alin Turcu), Creangă (Dumitru Stegărescu) și Tinca Vartic (Andrada Grosu).

Claudiu Fălămaș va oferi trei spectacole tip performance pornind de la versurile unor poețicunoscuți: Trenul cu 2 locomotive (13 august, ora 20:00), Beat Bukowski, recomandat peste16ani (20 august, ora 20:00), CTRL+ ALT + DEL (27 august, ora 20:00). Din program mai faceși o nouă premieră, ce poate fi văzută pe 16 august, de la ora 20:30. Este vorba despre Născutîn 2000, în regia lui Bogdan Sărătean, cu actrițele Aneea Axentea, Andrada Grosu, AlexandraRoatiș și Shama Leah, toate născute în preajma anilor ʼ90 și ajunse la vârsta importanteidecizii de a aduce pe lume un copil. Spectacolul împletește elementul biografic cu celpolitico-social, textul fiind generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe bazaexperinețelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea.

Organizatorii anunță că se vor respecta cu strictețe normele legale și sanitare în vigoare,purtarea măștii fiind obligatorie. Accesul în grădină este permis cu 30 de minute înainte deînceperea evenimentului. Achiziționarea biletelor se face online, de pe platforma iabilet.ro, laprețul de 40 lei (single) și 70 lei (double). Biletele double sunt pentru două persoane (cuplu/familie/ prieteni). În seara spectacolului, la intrare, va fi disponibil un număr limitat de biletela prețul de 50 lei/ persoană.

„Am deschis Grădina, cu stranii emoții, în 26 iunie 2020, cu proaspătul spectacol PovesteaPoveștilor, după Ion Creangă, cu un public de 20 de persoane. Nu avem finanțatori, nu avemsponsori, te avem doar pe tine, spectatorule. Și mai avem ceva: o poftă nebună de a jucaspectacolele astea scornite de noi, de a te face să zâmbești, să cugeți, să-ți pui întrebări și săne pui întrebări. Vom juca aici, la Grădina BIS, în aer liber. Vom respecta toate normelesanitare și îți vom oferi tot confortul posibil. Pentru asta muncim de mai bine de șasesăptămâni. Pentru noi este un pariu riscant, aflat pe muchia suicidului financiar, nu? E undemers din seria totul sau nimic. În același timp, e momentul să aflăm dacă tu, spectatorule,ai nevoie de noi. Pentru că noi, desigur, nu existăm decât prin prisma prezenței și a existențeitale. Multe necunoscute ne bântuie dar avem o singură certitudine – Grădina asta minunată, Grădina BIS, cu artiștii care îi dau viață și cu spectacolele plăsmuite de ei. Mai avem nevoiedoar de tine, spectatorule, pentru ca magia să înceapăˮ este invitația plină de emoție șisperanță adresată publicului sibian de echipa BIS Teatru din Sibiu

---