Raport de activitate pentru anul 2021
04 Septembrie 2023

Raport de activitate pentru anul 2021

BIS este un ONG înființat în primăvara anului 2009.
De-a lungul anilor, organizația a derulat mai multe proiecte cultural-educative cu impact asupra comunității. Chiar dacă rămâne fidelă scopurilor prevăzute în statut, asociația se află în permanentă căutare. Proiectele sale se modifică organic în funcție de necesitățile comunității și de temele care îi preocupă pe membrii ei, din punct de vedere estetic și socio-cultural.

PRINCIPALELE PROIECTE DERULATE ÎN ANUL 2021

Suntem o companie oarecum nomadă. Deținem un spațiu în aer liber (Grădina BIS) unde de-a lungul verii jucăm și găzduim spectacole. În sezonul rece, până la debutul pandemiei, în mod normal migram cu activitățile noastre către spații-gazdă din oraș (librării, cafenele, etc). Spre exemplu, la Atrium, în Piața Mică a Sibiului obișnuiam să organizăm evenimente în fiecare seară de luni încă din anul 2007. La debutul pandemiei, ONG-ul BIS avea trei angajați (doi actori și un tehnician) și mai mulți colaboratori. Din octombrie 2020 am fost nevoiți să întrerupem contractele angajaților, din lipsă de resurse și datorită imposibilității de a desfășura acțiuni cu public plătitor.
2021 a fost anul în care ne-am redresat, în care am învățat să trăim cu restricțiile pandemice. A fost, poate paradoxal, unul dintre cei mai prolifici an ai asociației BIS (BIS Teatru).
Am dus mai departe proiectele noastre deja tradiționale (Festivalul “25 de ore de teatru non-stop” ajuns la a 11-a ediție și proiectul comunitar “Teatrul din Cartier” ajuns la a 7-a ediție).
Am derulat o serie de proiecte cu profil educațional și comunitar atât în zona urbană, cât și în cea rurală.
Am continuat să jucăm spectacolele produse de noi în Grădina BIS, un hub cultural aflat în cartierul Trei Stejari, din Sibiu.
În ordine cronologică, proiectele au fost:

1. POVEȘTI PENTRU BUNICII NOȘTRI

Proiectul „Povești pentru bunicii noștriˮ (cofinanțat de AFCN – aria Intervenție Culturală) a constat într-o primă etapă în producerea unui spectacol de teatru și muzică cu titlul „Muzicanţii din Bremenˮ.
Au fost implicați cinci actori tineri (Andrada Grosu, Laura Luca, Claudiu Fălămaș, Dumitru Stegărescu, Paul Bondane), un artist platic (creație măști) și un designer (creație costume).
Scenariul original, inspirat de povestea fraților Grimm a fost conceput de regizorul spectacolului (Bogdan Sărătean) într-un proces de creație în care au fost implicați și actorii din distribuție.
Muzica originală (precum și versurile song-urilor) au fost compuse de Claudiu Fălămaș (distribuit, de altfel, în rolul Cocoșului). Muzica din spectacol este interpretată live, la voci și mai multe instrumente: chitară, trompetă, acordeon, muzicuță, cajon.
Repetițiile muzicale au avut loc la Charlie’s Studio, iar cele de punere în scenă a spectacolului, la Grădina BIS. Prin prisma parteneriatului cu Teatrul Gong din Sibiu am beneficiat de 5 zile de repetiție într-o sală “acoperită”. În perioada repetițiilor (17 aprilie – 10 iunie) a fost organizat logistic turneul spectacolului în azilele de vârstnici din oraș și din județ.
În luna iunie a început turneul pentru vârstnici, cu reprezentațiile din zona rurală. În luna iulie, turneul a fost finalizat cu reprezentațiile din zona urbană. Toate reprezentațiile au avut loc în aer liber. De altfel, lista finală de cămine
de vârstnici vizate de proiect a depins de existența unui astfel de spațiu. Proiectul a presupus ca pe lângă “bunici” să participe la spectacol și copii din localitățile respective. Din păcate, din pricina restricțiilor sanitare, doar în două unități acest lucru a fost posibil.
O echipă de filmare a însoțit traseul proiectului, începând de la repetițiile muzicale și de text, până la turneul din azilele de vârstnici. Lunile august și septembrie au fot dedicate montajului filmului. Se adunaseră peste 50 de ore de material filmat.
În 3 octombrie 2021 a avut loc premiera filmului “Mergem în Germania”, rezultat în urma proiectului de intervenție culturală “Povești pentru bunicii noștri”. Evenimentul a avut loc la CineGold Sibiu, în cadrul epilogului festivalului “25 de ore de teatru non-stop”.

Turneul “Povești pentru bunicii noștri”. Azilul de vârstnici din Săliște. Foto: Dragoș Dumitru

2. STAGIUNEA DE VARĂ LA GRĂDINA BIS

Din vara anului 2016 organizăm evenimente cu public în Grădina BIS, un spațiu în aer liber situat într-o zonă relativ centrală din Sibiu. În 15 iulie 2021 am deschis oficial STAGIUNEA DE VARĂ LA GRĂDINA BIS cu spectacolul MUZICANȚII DIN BREMEN.
În anul pandemic 2021, Grădina BIS a găzduit peste 40 de evenimente, care s-au desfășurat în condiții de siguranță sanitară.
Am avut alături de noi o echipă de aproximativ 20 de voluntari (adolescenți). Spectacolele au fost jucate cu toate locurile disponibile ocupate. Ultima reprezentație a avut loc în 2 octombrie 2021, iar ulterior orașul a intrat în scenariul roșu.
Film deschidere stagiune.

Grădina BIS, iulie 2021. (foto Alin Praf)

3. TEATRUL DIN CARTIER (ediția a VII-a) – un proiect comunitar

Din anul 2015 organizăm proiectul comunitar TEATRUL DIN CARTIER. Ideea inițială a fost de a merge cu spectacole, concerte, ateliere, la acei oameni care nu ajung în mod obișnuit în sălile de teatru.
Pe lângă componenta social-comunitară (impactul asupra grupului țintă vizat), proiectul s-a remarcat an de an prin ineditul spațiilor în care se desfășurau activitățile sale. Începând cu anul 2017 am început să organizăm evenimente în cadrul proiectului și în zona rurală a județului.
În anul 2021, proiectul TEATRUL DIN CARTIER s-a desfășurat în intervalul 01-15 august.

Teatrul din Cartier. Un proiect BIS Teatru. Șura Culturală Gușterița, august 2021. (foto Alin Praf)

4. O zi din viața lui Ion Creangă – un proiect educațional

Proiectul, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Educațională și-a propus să îi apropie pe elevii sibieni de autorii clasici și de operele literare clasice prin metode active, de educație non-formală. În acest sens, grupuri organizate de elevi au fost invitate la trei spectacole-atelier în grădina BIS, unde artiștii au reconstituit “o zi din viața lui Ion Creangă”. Practic, elevii au fost martori la modul în care marele clasic din Humulești (interpretat de actorul Dumitru Stegărescu) creează poveștile binecunoscute alături de consoarta lui, Tinca Vartic (Andrada Grosu).
Proiectul și-a propus să deschidă apetitul elevilor pentru lumea magică și fabuloasă a povestitorului de la Humulești și pentru poezia lui Mihai Eminescu, la o vârstă la care experiențele culturale vii sunt vitale în formarea individuală.

5. 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP (ediția a XI-a)/ Un festival maraton al teatrului independent
Din anul 2011 organizăm festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP. Este cel mai vechi și cel mai amplu proiect al nostru.
În anul 2021 am organizat a XI-a ediție a acestui festival. Maratonul propriu zis din 25-26 septembrie a fost precedat de un prolog (17-19 septembrie) și de un epilog (1-3 octombrie).
Grafica festivalului a fost realizată de Amandine Bănescu.

6. “Identitate în diversitate. De la poveștile africane la basmele românești.” – un proiect educațional

Artiștii s-au deplasat în unități de învățământ unde au prezentat spectacolul “Povești africane”, urmat de un atelier. Micuții au fost provocați sub îndrumarea cadrelor didactice ca în săptămânile ulterioare vizionării spectacolului, să deseneze sau chiar să scrie o poveste nouă, pornind de la similitudinile dintre basmele africane și poveștile românești. Etapa finală a proiectului a fost nașterea unei povești noi, creată de copii, pornind de la desenele și textele acestora, disponibilă online.

7. Artiști împotriva discriminării și a violenței.

Proiectul astfel denumit s-a derulat prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, presupunând reprezentații și dezbateri în mediul urban (Sibiu) și rural (Galeș, Gura Râului) cu implicarea copiilor și a adolescenților. Accentul s-a pus pe incluziune, acceptare, diversitate și toleranță.

Concluziile

În mod paradoxal poate, anul 2021 a fost unul prolific la BIS Teatru. Am reușit să continuăm proiectele noastre de tradiție: “Festivalul 25 de ore de teatru non-stop” și “Teatrul din Cartier”.
Grădina BIS a găzduit evenimente diverse, din iulie până în octombrie. Am fost acel spațiu al comunității, al exprimării libere, al experimentului artistic.
Am supraviețuit în anul pandemic 2021 datorită voluntarilor noștri inimoși, a comunității, a partenerilor și nu în ultimul rând datorită finanțatorilor proiectelor noastre:
Primăria Municipiului Sibiu, AFCN, Consiliul Județean Sibiu. În fața lor, ne înclinăm!

ASOCIAȚIA CULTURALĂ BIS

Contact:

  • bisteatru(a)gmail.com
  • +40722655385

---