BIS este un ONG înființat în primăvara anului 2009. De-a lungul anilor, organizația a derulat mai multe proiecte cutural-educative cu impact asupra comunității. Chiar dacă rămâne fidelă scopurilor prevăzute în statut, asociația se află în permanentă căutare. Proiectele sale se modifică organic în funcție de necesitățile comunității și de temele care îi preocupă pe membrii ei, din punct de vedere estetic și socio-cultural.
Stagiunea de vară la Grădina BIS Teatru
Grădina BIS este un hub cultural situat în cartierul Trei Stejari din Sibiu, care a apărut ca o necesitate a comunității în urma impactului spectacolelor prezentate în anii precedenți în cadrul proiectului TEATRUL DIN CARTIER.
În mai 2019 au început activitățile de amenajare a Grădinii BIS, și de îmbunătățire a condițiilor tehnice necesare desfășurării de repetiții și evenimente. Tot începând cu luna mai în Grădina BIS s-au desfășurat repetiții pentru producția Delirium (din însemnările unor nebuni). În 19-21 iulie a avut loc DESCHIDEREA STAGIUNII DE VARĂ LA GRĂDINA BIS, eveniment care a beneficiat de o finanțare modestă de la CJ Sibiu.
Au urmat o serie de evenimente (spectacole, concerte, etc) care s-au desfășurat până în 15 septembrie, interval în care grădina a fost vizitată de aproximativ 2.000 de spectatori. Activitatea a fost auto-finanțată (din bilete și din resurse proprii). La unele evenimente intrarea a fost liberă. În intervalul 19 iulie - 15 septembrie Grădina BIS a găzduit 22 de evenimente. A fost implicată o echipă-nucleu de 12 oameni și un grup de 30 de voluntari (în mare parte elevi de liceu). Grădina a găzduit și evenimente din cadrul proiectului COOL-TURA PRIN CARTIERE.
Proiectul comunitar COOL-TURA PRIN CARTIERE
În intervalul 01 august - 12 septembrie 2019, în cadrul proiectului COOL-TURA PRIN CARTIERE, echipa BIS Teatru a susținut reprezentații teatrale, concerte și ateliere în cinci cartiere ale Sibiului, precum și în satul Hosman. Spectacolele din cadrul proiectului au avut un puternic resort comunitar, fiind urmate de discuții libere purtate de actori cu spectatorii. Mai precis, în cadrul proiectului au avut loc 13 reprezentații și 9 ateliere în zone periferice ale orașului, precum și în mediul rural. Numărul de oameni care au participat la reprezentații și ateliere a fost estimat la 1.600. Echipa de organizare a fost formată din 12 membri BIS și 25 de voluntari.
Pentru proiectul COOL-TURA PRIN CARTIERE s-a alergat la Maratonul Internațional Sibiu, cea mai mare acțiune comunitară a orașului, organizată de Fundația Comunitară Sibiu.
Evenimentele proiectului (spectacole, concerte, ateliere) au avut loc în aer liber și s-au adresat tuturor segmentelor de vârstă din cartiere.
Simultan cu proiectele derulate în Sibiu, BIS Teatru a susținut mai multe reprezentații la Zalău, în intervalul iulie-septembrie, în Curtea Artiștilor, la invitația Asociației Pro Teatru.
Organizarea festivalului-maraton “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP” (ediția a IX-a).
În 5-6 octombrie 2019 a avut loc cel mai mare proiect al asociației BIS, a noua ediție a festivalului “25 de ore de teatru non-stop”.
Proiectul a presupus desfășurarea a 25 de evenimente culturale (spectacole, expoziții, conferințe, concerte) în 14 spații din orașul Sibiu. Evenimentul (care a beneficiat de finanțare AFCN) s-a aflat pe Agenda Culturală a orașului, iar sălile au fost neîncăpătoare pentru public. Au fost prezente cele mai active companii independente din țară. Proiectul a avut o dimensiune internațională, având în programul său artiști din Sao-Paulo, Brazilia. Ediția s-a desfășurat sub egida EFFE (Europe For Festivals, Festivals For Europe), o platformă inițiată de European Festivals Association, un organism al Comisiei Europene de la Bruxelles. Platforma reunește festivaluri de marcă din 31 de țări europene. În urma unui proces de selecție au fost invitate în această platformă acele festivaluri europene care au demonstrat un grad ridicat de originalitate, vizibilitate, precum și o reală implicare a comunității respective în proiectul cu pricina.
“Following an open call to apply for the EFFE Label, hundreds of festivals submitted applications to demonstrate their devotion to three EFFE Label criteria: artistic commitment, community involvement and a festival’s international and global outlook. National experts, appointed by EFFE’s national contact points reaching out to festivals in each country, scored the applications and presented the findings to an international jury which nominated the EFFE Label”, se arăta în comunicatul de presă emis la Bruxelles.
Un număr de peste 4.400 de spectatori au participat la evenimentele festivalului în anul 2019.
Grădina BIS a găzduit o parte dintre evenimente. Artiștii invitați au ridicat publicul în picioare. 05.10.2019. Auăleu Timișoara.
În 5 octombrie, în cadrul festivalului, a avut loc premiera spectacolului „DELIRIUM (din însemnările unor nebuni)”, o producție BIS Teatru.
În anul 2020, în octombrie, va avea loc ediția aniversară a festivalului 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP (ediția a X-a)
Producție de spectacole/ stagiune permanentă
De-a lungul anului, în afara sezonului de la grădină, BIS teatru organizează o stagiune permanentă. Spectacolele sunt jucate în spații gazdă. Spre exemplu în Atrium, în Piața Mică a Sibiului, jucăm spectacole din anul 2007, de când asociația nu exista încă din punct de vedere juridic. De asemenea ASOCIAȚIA BIS își propune să producă între două și cinci spectacole pe an, în funcție de resursele bugetare și de finanțările obținute.
În anul 2019, ASOCIAȚIA BIS (BIS Teatru) a produs două spectacole: „Mă cheamă Leila” și „Delirium (din însemnările unor nebuni)”.
Dumitru Stegărescu și Dan Țilea (Van Gogh și Antonin Artaud) în “Delirium (din însemnările unor nebuni)”, producție BIS Teatru 2019. Foto arhiva BIS.
Colaborări cu ONG-uri din alte orașe
În toamna anului 2019 membrii echipei BIS Teatru au fost implicați în două proiecte în Timișoara, ambele sub egida Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Primul proiect, Lumina Unirii a avut loc în luna septembrie.
Al doilea proiect, Civicultura, a presupus o implicare substanțială a BIS Teatru. Echipa noastră a coordonat ateliere de teatru comunitar în patru cartiere din Timișoara timp de zece zile. În acest interval s-a creat scenariul pentru Shine Your Light – Spectacolul orașului. A rezultat un produs cultural inedit, un spectacol transmis live, în timp real, din patru cartiere ale orașului și din centrul acestuia. Scenariul și regia spectacolului au fost semnate de Bogdan Sărătean, iar atelierele au fost coordonate de patru membri BIS: Claudiu Fălămaș, Mădălina Dorobanțu, Dan Țilea și Dumitru Stegărescu. Organizatorii evenimentului au apelat la noi datorită experienței asociației noastre dobândite prin proiectul Teatrul din Cartier (respectiv Cool-tura prin Cartiere).