BIS Teatru demarează campania IZOLART
03 Aprilie 2020

BIS Teatru demarează campania IZOLART

Răspândirea la nivel mondial a epidemiei de coronavirus obligă artiștii și operatorii culturalila găsirea de formule pentru a rămâne în contact cu publicul, pentru a menține vii arteleperformative. În acest context, Asociația Culturală BIS (BIS Teatru) lansează campaniaIZOLART, o modalitate inedită de a transfera teatrul independent în mediul virtual, păstrândvie speranța revederii, a reîntâlnirii nemijlocite cu spectatorii.

„Poezia de la 9 seara” și „Basme de pe planeta albastră” sunt cele două acțiuni prin care BISTeatru va aduce bucurie în casele oamenilor, îndemnându-i să-și petreacă timpul cu lucrurifrumoase, să fie responsabili, să aibă grijă de cei vulnerabili, să respecte indicațiileautorităților în vederea combaterii epidemiei. Acțiunea „Poezia de la 9 seara”, ce a debutat pedata de 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, își propune prezentarea pe pagina defacebook BIS Teatru a câte unui poem rostit de actorii companiei sau de către invitații lor dinlumea întreagă, seară de seară, de la ora 21:00.

Cea de-a doua acțiune, „Basme de pe planeta albastră”, este dedicată cu precădere celor miciși părinților acestora. De două ori pe săptămână, sâmbăta și duminica, de la ora 17:00, copiiivor putea urmări câte o poveste istorisită și filmată de actorii BIS Teatru, cu mijloacele pecare le au acasă. Sâmbătă, 4 aprilie 2020, Alis Pelle și Alin Turcu vor spune „Povestea celortrei purceluși”, care găsesc în intimitatea casei protecție în fața pericolului venit de afară(lupul cel rău). Mesajul este unul plin de speranță, fiind menit să țină piept fricii sau tristeții,ce ar putea să „ne dea târcoale” în această perioadă.

Având în vedere faptul că artiștii independenți se confruntă cu o situație foarte dificilă dinpunct de vedere financiar, în condițiile anulării spectacolelor în distribuția cărora se aflau,campania IZOLART va propune moduri prin care cei de acasă pot să plătească, opțional, laacțiunile descrise mai sus, un bilet online pe http://www.kompostor.ro/.

„Suntem conștienți că în anul 2020 lumea va arăta cu totul altfel de cum am cunoscut-o noi.Artiștii și organizatorii de evenimente vor fi siliți de împrejurări să găsească moduri noi deabordare și de exprimare. Modelele proiectelor BIS vor fi la rândul lor puternic afectate.Considerăm însă că e de datoria noastră să mergem mai departe adaptând conținutul acestorproiecte și mesajele noastre la noile realități ale lumii înconjurătoare, ale planetei. Vom căutaașadar modalități de a continua proiectele noastre mari (Festivalul 25 de ore de teatru non-stop și Teatrul din Cartier) și sprijin pentru producția de spectacole. Natura a schimbatregulile, arătându-ne cât de fragili și de vulnerabili suntem. Campania IZOLART e semnulnostru de adaptare. IZOLART s-a născut din nevoia artiștilor izolați de a se exprima și de arămâne în contact cu publicul. În vremuri grele, precum cele pe care vrând-nevrând leparcurgem, arta teatrului, precum și celelalte arte, trebuie să găsească resurse de a sereinventa pentru a oferi oamenilor sprijin, consolare, zâmbete.” a declarat regizorul BogdanSărătean, coordonator BIS Teatru.