Asociaţia BIS

Despre

BIS Teatru, Teatrul din Cartier, 25 de Ore de Teatru Non-Stop

Bis Teatru

O Companie (in)dependentă de teatru, cu sediul în Sibiu, România. În toamna anului 2006 un grup de tineri actori a propus, în Sibiu, un alt tip de spectacol de teatru, în locații mai puțin convenționale. În anul 2009 acest grup de inițiativă a dat formă juridică preocupărilor sale artistice înființând Asociația Culturală BIS, ONG care derulează diverse proiecte culturale, printre care și festivalul “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”. În prezent spectacolele produse de Asociația BIS înseamnă: stagiune permanentă itinerantă sub sigla BIS Teatru; doi actori angajați, șase actori colaboratori, precum și un număr variabil de voluntari; un repertoriu variat care cuprinde 11 titluri de spectacole in-door și două spectacole de teatru de stradă. Proiectul muzical „Lipicioșii” funcționează de asemenea la sediul și sub egida BIS. Din toamna anului 2015, BIS derulează și proiectul „Teatrul din Cartier„.

Teatrul din Cartier

În toamna anului 2015, Asociația Culturală BIS a inițiat proiectul “Teatrul din Cartier”. Un grup de tineri actori profesioniști a preluat inițiativa de a duce spectacole de teatru în cartierele orașului, în rândul oamenilor care din varii motive nu ajung în sălile de spectacol convenționale. Reprezentațiile au fost urmate de discuții cu publicul, cu comunitatea sibiană.
BIS Teatru se bucură de existența unui spațiu de joc propriu, în aer liber. Grădina BIS a fost inaugurată tot în cadrul proiectului „Teatrul din Cartier”, acest spațiu urmând a găzdui și pe viitor evenimente de acest gen, nu doar teatrale.
Totodată, proiectul “Teatrul din Cartier” presupune intervenție culturală în cinci cartiere ale Sibiului. Un proces constant și susținut de conștientizare a publicului urban asupra potențialului anumitor spații neconvenționale.
Am reușit să punem în mișcare un mecanism, un teatru mobil care a cutreierat orașul nostru. Am avut spectacole inclusiv pe malul râului Cibin, valorificându-i astfel potențialul.
Proiectul “Teatrul din Cartier” a ajuns să fie o tradiție a locului, anul acesta ajungând la a IV-a ediție (1 august – 12 septembrie), componenta principală fiind constituită de faptul că toate reprezentațiile vor fi în spații -outdoor- .

25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP

Ediția a opta a festivalului 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP e aproape. Ne vedem la Sibiu, în 6-7 octombrie.
Ne-am străduit să aducem la Sibiu spectacole care contează; spectacole care au un mesaj puternic și definit despre lumea în care trăim; spectacole realizate de trupe independente care nu se dau bătute.
Anul acesta NU vom aduce doar spectacole noi, proaspete. Ideea acestei ediții este să avem în program spectacole care au rezistat probei timpului, care se joacă cu succes de ceva vreme în spațiul independent, spectacole care au lăsat urme în ultimele stagiuni.
Veți găsi așadar în program excelentul spectacol “Amintiri din epoca de școală”, al Centrului Educațional Replika. Îi veți putea vedea pe cei de la Frilensăr (ieșeni adoptați de Green Hours) cu două spectacole din Tristory (o trilogie a emoțiilor parțial ne-închipuite).
Nimic mai potrivit peisajului social actual decât comedia “Huooooo!!!” a celor de la Auăleu Timișoara, în care un jandarm face față cu brio unei vârstnice protestatare. Un spectacol care după zeci de reprezentații este, iată, la fel de proaspăt și actual.
Teatrul de Artă, Unteatru și Reactor vor întregi tabloul reprezentațiilor din acest an, cu estetici divesre care se vor completa reciproc spre bucuria noastră și a publicului.
BIS Teatru va prezenta premiera performance-ului “Ctrl Alt Del (Disambiguation)”, iar psihoterapeutul Bianca Babeș va continua proiectul “Doar sunt”, în cadrul căruia ustensilele teatrale sunt folosite ingenios ca parte din terapia persoanelor cu dizabilități.
Așadar, în 6-7 octombrie ne vom întâlni la Sibiu cu artiști din: București, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Cluj, Sibiu.
Vor fi 20 de evenimente/ 10 spații/ 25 de ore de acțiune și reacțiune. Spectacole de teatru, concerte, performance-uri, ateliere, recitaluri, conferințe, vernisaje, spectacole pentru copii, vizionări de film.
Pe lângă sălile clasice de spectacol vom pătrunde în spații publice, în Piața Mare și în Piața Mică, în grădini, în librării, în cafenele, în biserici.
Dar mai presus de toate sunt atmosfera nopții teatrale și vibrația aceea specială pe care festivalul nostru o generează an de an; starea aceea, emoția aceea.
Te așteptăm alături de noi, spectatorule, să descoperi festivalul nostru în sublimul aer de toamnă Sibiului. Notează, 6-7 octombrie 2018. Ediția a opta. Infinit.
Cu drag, echipa BIS Teatru (Festival 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP).
25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP. Ediția a VIII-a. Short movie.

În 6-7 octombrie 2018 a avut loc la Sibiu cea de-a VIII-a ediție a festivalului “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”, un eveniment marca BIS Teatru. Mulțumim Anca Berlogea pentru clip.

Publicată de Festival - 25 De Ore De Teatru Non Stop - Sibiu pe Joi, 25 Octombrie 2018
Post – Scriptum
Ediția din anul 2016 s-a desfășurat sub egida EFFE (Europe For Festivals, Festivals For Europe), o platformă inițiată de European Festivals Association, un organism al Comisiei Europene de la Bruxelles. Platforma a reunit festivaluri de marcă din 31 de țări europene. În urma unui proces de selecție au fost invitate în această platformă acele festivaluri europene care au demonstrat un grad ridicat de originalitate, vizibilitate, precum și o reală implicare a comunității respective în proiectul cu pricina. ( “Following an open call to apply for the EFFE Label 2015-2016 launched in summer 2014, hundreds of festivals submitted applications to demonstrate their devotion to three EFFE Label criteria: artistic commitment, community involvement and a festival’s international and global outlook. National experts, appointed by EFFE’s national contact points reaching out to festivals in each country, scored the applications and presented the findings to an international jury which nominated the EFFE Label 2015-2016 recipients in May 2015”), se arăta în comunicatul de presă emis la Bruxelles în mai 2015.
Festivalul nostru, precum și Compania noastră independentă (BIS TEATRU) își propun să ofere un context de expresie artiștilor independenți, într-o Europă lipsită de prejudecăți și de granițe.
Mai presus de toate, maratonul teatral este o stare specială, un spațiu al întâlnirilor profund umane.
Omule, trecătorule, vino pentru o noapte şi o zi alături de noi, să respiri teatru! Vei descoperi o stare aparte. Noaptea maratonului teatral este un spaţiu al întâlnirilor profund umane, şi de ce nu, al revelaţiilor. Pe lângă bună dispoziţie, hohote de râs şi aplauze, mai e ceva. Un miez, pe care eşti invitat, spectatorule, trecătorule, să îl descoperi. Vino să vezi spectacolele, actorii te aşteaptă. Târziu în noapte, se vor fi rătăcit toate măştile.
Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” este un proiect al Asociaţiei Culturale BIS. Asociaţia Culturală BIS este o structură independentă (organizaţie non-guvernamentală). Respiră. Teatru este sloganul festivalului, încă de la prima ediţie.
Ediția a opta (6-7 octombrie) este cofinanțată de Primăria Sibiu, AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și Consiliul Județean Sibiu.

Echipa

Bogdan Sărătean – director festival
Andrada Grosu – director artistic
Andreea Tărnăuceanu – PR manager
Claudiu Fălămaș – board (ticketing expert)
Dan Țilea <Matli> – director tehnic
Mădălina Dorobanțu – relația cu companiile invitate
Adrian Menchiu – logistică
Anda Ionaș – PR (relația cu presa)
Elena Bădărău – responsabil voluntari
Isabela Voicu – coordonator pictură non-stop
Bogdan Constantin – responsabil Grădina BIS
Cosmin Lupu – tehnic
Ira Buian – tehnic
Mitică Stegărescu – best boy
Shama Leah – protocol
Mihai Isidor – web designer bisteatru.ro
Amandine Bănescu – grafică
Alin Secetă – juridic
Super-fotografi: Cristian Bîscă, Grimm, Alin Praf
Charley Love – câinele festivalului

Echipa cu diverse atribuţii

Aneea Opriș
Andrada Oltean
Alexandru Romescu
Cristian Iordan
Alina Damian
Angelina Poalelungi
Ioana Cosma
Fabiola Petri
Larisa Miskolczi
Darius Timar
Cătălin Haiducescu

Bogdan SărăteanDirector festival
Andrada GrosuDirector artistic
Andreea TărnăuceanuPR manager
Claudiu FălămaşBoard | Ticketing expert
Dan Țilea | MatliDirector tehnic
Mădălina DorobanțuRelația cu companiile invitate
Adrian MenchiuLogistică
Anda IonașPR | Relația cu presa
Elena BădărăuResponsabil voluntari
Isabela VoicuCoordonator pictură non-stop
Bogdan ConstantinResponsabil Grădina BIS
Cosmin LupuTehnic
Ira BuianTehnic
Mitică StegărescuBest boy
Shama LeahProtocol
Mihai IsidorWeb designer
Amandine BănescuGrafică
Alin SecetăJuridic
Cristian Iordan
Alexandru Romescu
Andrada Oltean
Aneea Opriş
Alina Damian